Jukka Viljanen In Memoriam

26.1.2021

Rehtori Jukka Viljanen kuoli Naantalissa jouluaattona 24. päivä joulukuuta 2020. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Raumalla 31. päivä maaliskuuta 1939.

Viljasen lapsuudenkoti oli Rautatienmäellä ja myöhemmin Syväraumanlahden rannalla Raumalla. Meri sekä sen tarjoamat harrastukset meripartio Myrskypojat ja purjehdus olivat tärkeä osa nuoruutta. Ensimmäiset veneet olivat osin Jukan itsensä rikaamia, ja niiden kanssa harjoiteltiin veneilytaitoja lähivesillä, sittemmin veneet kasvoivat ja partiokavereiden kanssa purjehdittiin koko Itämeren alueella. Nuoruus ystävineen oli rakas, ja hänellä riitti tarinoita siitä kerrottavaksi aina viimeisiin aikoihin saakka.

Ylioppilaaksi tultuaan Jukka sai kutsun armeijaan. Merisotakoulu ja oma vuosikurssi muodostuivat hänelle tärkeiksi. Jukka valmistui reserviupseerikoulusta linjansa priimuksena. Maanpuolustustyö jatkui reservissä kertausharjoitusten muodossa, ja hänet ylennettiin reservissä kapteeniluutnantiksi.

Viljasta houkuteltiin jäämään armeijan palvelukseen, mutta humanistina hän päätyi opiskelemaan Turun opettajakorkeakouluun luokanopettajaksi. Valmistuttuaan hän aloitti kansakoulunopettajana Naantalin Kuparivuoren koulussa. Jo muutaman vuoden kuluttua hänet valittiin koulunjohtajan tehtävään. Myöhemmin työnimike muuttui rehtoriksi, ja siinä virassa hän oli eläkeikäänsä saakka. Jukka oli pidetty opettaja, kollega ja esimies, mistä kertoo sekin, että hänet kutsuttiin koulun juhliin ja vanhojen oppilasluokkien luokkakokouksiin vielä eläkkeellä ollessaan.

Jukka avioitui raumalaisen nuoruuden rakkautensa Merimaijan kanssa, ja nuoripari perusti kodin Naantaliin. Perheeseen syntyi kolme lasta. Lapsuudessa syntynyt intohimo mereen ja purjehdukseen jatkui luontevasti perheen myötä. Viljanen oli mukana Naantalin Purjehdusseuran sekä partiolippukunta Naantalin Sinisten toiminnassa. Hän oli innokkaasti sekä järjestelytehtävissä että kilpailemassa useissa purjehduskilpailuissa. 1970-luvulla Jukka toimi Naantalin Purjehdusseuran kommodorina ja oli matkailulautakunnan puheenjohtajana perustamassa Suomen ensimmäisiä kelluvia venenäyttelyitä Naantalin venesatamassa. Tapahtumaa järjestetään edelleen nimellä Naantalin uiva-venenäyttely.

Kunnallispolitiikka sekä yhteisten asioiden hoito kiinnostivat Jukkaa, ja hän vaikutti pitkään sekä Naantalin kaupunginvaltuustossa että -hallituksessa kokoomuksen jäsenenä. Jukan sydäntä lähellä oli erityisesti Naantalin matkailun kehittäminen sekä kaupunkisuunnittelu. Hän toimikin sekä Naantalin matkailu- että kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Jukka vaikutti myös Naantalin kirkkovaltuuston jäsenenä ja Naantalin musiikkijuhlasäätiön hallituksen puheenjohtajana. Poliittisena toimijana hän oli arvopoliitikko ja yhteistyön rakentaja.

Ansioistaan Naantalin kulttuurielämässä ja matkailun kehittämisessä Jukka sai Vallis Gratiae -mitalin vuonna 2011. Lions-veljenä hänet palkittiin Melwin Jones -plaketilla 2012.

Jukan kiinnostuksen kohteissa yhdistyivät sekä syntymäkaupungin Rauman että Naantalin historiat: merenkulku ja purjelaivat, keskiaika, arkkitehtuuri ja birgittalaisuus, Kultaranta ja sen rakennuttaja raumalainen Alfred Kordelin . Harrastukset sivusivat myös hänelle tärkeitä aiheita. Kesäisillä purjehduksilla tutustuttiin Itämeren alueen keskiaikaisiin kaupunkeihin, kirkkoihin ja linnoihin. Saaristoluonto ja sen valokuvaaminen olivat myös rakkaita harrastuksia.

Jukka Viljanen oli lämminsydäminen aviomies, isä ja vaari. Lasten perheiden kanssa purjehdittiin, hiihdettiin ja touhuttiin rakkaan kotitalon Hakrin pihamaalla aina viimeiseen syksyyn saakka. Häntä jää kaipaamaan laaja omaisten ja ystävien piiri. Luannikasta Raum­laisten jaaritusten kertojaa ja merimieslaulujen laulajaa, aktiivista senioria ja purjehtijaa muistetaan lämmöllä.

Antti Pajunen

Hannu Loukos

Suvi Huttunen

Kirjoittajat ovat Jukka Viljasen ystäviä ja tytär.

Lähde: Turun Sanomat 16.1.2021

Kokoomuksen Naantalin kunnallisjärjestö ja Naantalin kokoomus sekä laaja jäsenkuntamme kunnioittavat pitkäaikaisen jäsenensä Jukka Viljasen muistoa ja ottavat osaa omaisten suureen suruun.

Jukka Viljanen ehti olla todella pitkään Kansallisen Kokoomuksen jäsen ja hän oli myös hyvin aktiivinen toimija kokoomuksen paikallisyhdistyksissä. Jukka oli sekä kunnallisjärjestön että Naantalin kokoomuksen hallitusten pitkäaikainen jäsen ja hoiti myös ansiokkaasti omalla tyylikkäällä ja samalla myös toisten mielipiteitä kunnioittavalla tavallaan mainittujen yhdistysten puheenjohtajuuksiakin.

Jukka osallistui muun aktiivisen yhteiskunnallisen vaikuttamisensa lisäksi Naantalin kunnallispolitiikkaan vuosikymmenten ajan. Hänet valittiin kaupunginvaltuustoon kokoomuksen valtuutettuna yhtäjaksoisesti vuosille 1981 – 2008 ja hän toimi myös vuonna 1992 valtuuston puheenjohtajana.

Kaupunginhallituksen jäsenenä Jukka oli yhteensä yhdeksän vuoden ajan ja toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuonna 2000.

Vuosikymmenten aikana hänellä oli lukuisia muitakin luottamustoimia, joista on kertynyt monisivuinen listaus kaupungin tietokantaan. Koska sekä matkailu että musiikki olivat lähellä monialaisen kulttuuripersoonan sydäntä, on perusteltua erikseen mainita kaksi sellaista luottamustointa, joita hän aikanaan hoiti erityisellä huolella ja kiintymyksellä. Jukka toimi Naantalin matkailulautakunnan jäsenenä aikanaan 16 vuoden ajan, josta huomattavan osan myös puheenjohtajana ja Naantalin Musiikkijuhlasäätiön hallituksen puheenjohtajana hän toimi ansiokkaasti yhtäjaksoisesti 15 vuoden ajan.

Opimme tuntemaan Jukan rauhallisena ja yhteistyökykyisenä luottamushenkilönä, joka noudatti näitä periaatteitaan johdonmukaisesti niin oman puolueen edustajien kuin muiden poliittisten ryhmien edustajien kanssa toimiessaan.

Jukka Viljasta ja hänen Naantalin hyväksi tekemäänsä työtä arvostivat kaikki Naantalin poliittiset toimijat laidasta laitaan.